Kurumsal

Biz Kimiz?

KOCAELİ FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ TÜZÜĞÜ 

BÖLÜM – 1

 

GENEL HÜKÜMLER

           MADDE  1   –  DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ

         

         Derneğin adı “KOCAELİ FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ” dir. Merkezi KOCAELİ’dedir. Bu tüzükte sadece “DERNEK” olarak anılacaktır.   Şubesi açılmayacaktır.

          

           MADDE  2   -  DERNEĞİN AMBLEMİ 

 

           Fenerbahçe Spor Kulübünün; kendi ismini taşıyan Dernekleri için onayladığı amblem şekli kullanılacaktır.

          

MADDE 3-      DERNEĞİN KURUCULARI

KOCAELİ FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ ,2014 yılında Abdulkadir Erbağcı,Vedat Dönerkaya,Mahir Akyürek,Fatih Gök,Ayşen Erdam,Ömer Şengöz,Abdusselam Kırıker,Serkan Sakin,Hazal İnci Pirimoğlu tarafından kurulmuştur.   

 

  MADDE 4 - DERNEĞİN AMACI VE FAALİYETLERİ İLE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ

 

            Derneğin amacı, Fenerbahçe Spor Kulübü’ ne gönül veren taraftarları ve sporseverleri bir çatı altında toplamak, üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, Kulübe üye olmalarını sağlamak, Kulübe mümkün olan her türlü maddi ve manevi yardımı yapmak ve bu amaçlara uygun olarak çalışmaktır.

            Dernek amacını geliştirmek için;

            1.  Taşınır ve taşınmaz mallar satın alır, kiralar ve satar. Taşınır ve taşınmaz mallar         üzerine her türlü hakları koydurabilir sahibi olduğu veya kiraladığı taşınmazları işletebilir ve spor tesisi yaptırabilir.

           2.    Üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmek için, amaç ve hizmet konularıyla ilgili yayın organı çıkarabilir, toplantı, gezi, temsil, seminer, konferans, festival, fuar, yemekli geceler, kokteyller ve diğer gösteriler düzenleyebilir.

           3.   Amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gelir temini amacıyla Fenerbahçe ismini taşıyacak şekilde vakıf ve yardımlaşma sandığı kurabilir.

           4.  Dernek üyeleri ya da uzman kişiler aracılığıyla araştırma, inceleme, geliştirme, çalışma ve etütleri yapar, öneri ve dilekleri belirleyebilir.

           5.    Dernekler Kanunu ile Yardım Toplama Kanunu ve diğer mer’i mevzuat hükümlerine uygun olarak yardım ve bağış alır, toplar; şartlı ve şartsız vasiyetleri kabul edebilir.

           6.     Amaç hizmet ve konularını gerçekleştirmek için lokal, sosyal tesis ve spor tesisleri açabilir. Mevzuatın  spor, kültür ve eğitim derneklerine izin verdiği diğer gerekli çalışmaları yapabilir.  

            

            MADDE  5 – FAALİYET ALANI

 

            Dernek spor, sosyal, kültürel ve eğitim amaçlı bir kuruluştur. Siyasetle uğraşmaz. Ancak amaçlarını gerçekleştirmek üzere bütün sivil toplum örgütleri özellikle Fenerbahçe Spor Kulübü ile işbirliği yapabilir, sosyal faaliyet düzenleyebilir.  Fenerbahçe Spor Kulübünün şerefli geçmişine ve onuruna gölge düşürecek hiçbir faaliyette bulunamaz.  

BÖLÜM-2

 

            MADDE   6  -  ÜYELİK ŞARTLARI

          

            Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş Fenerbahçelilik ruh ve sevgisine sahip herkes dernek üyesi olabilir.

                   

 Ancak;

          1. Fena şöhret sahibi olanlar, 

          2. Yüz kızartıcı suçlardan biri ile mahkum olanlar, 

          3. Türkiye’de oturma hakkına sahip olmayan yabancılar,

          4. Nev’i, niteliği ve kapsamı itibariyle derneğin faaliyet alanı içinde bulunan başka bir spor kulübünün ve derneğinin üyeleri,

          5. Diğer kanunların derneklere üye olamayacağını belirttiği kişiler, derneğe üye olamazlar.

 

          MADDE   7  -  ÜYELİK İÇİN MÜRACAAT VE ÜYELİĞİN KAZANILMASI

 

          Derneğe üye olmak isteyen, müracaat formunu doldurarak bizzat derneğe başvurur. Tamamlanan üye talep dosyası Sekreterliğe teslim edilir. Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir. Üyelik talebi kabul edilen kimseye, Derneğe giriş aidatını ve o yıla ait aidatını 30 gün içinde ödemesi gerektiği bildirilir. Bu süre içinde gereken ödeme yapılmaz ise, üyelik talebinin kabulü kendiliğinden kalkar.

         Derneğin asıl üyeleri, derneğin  kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.

         Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir. Fenerbahçe sevgisi ile temayüz etmiş ve mevcudiyetleri ile Derneğe maddi ve manevi yönden güç kazandırabilecek kişilerden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin oy birliği ile belirlenir.Ancak oy kullanamazlar.

 

            

 

 

 

 

            MADDE   8  -  GİRİŞ AİDATI VE YILLIK AİDAT

 

            Giriş Aidatı: Bir defaya mahsus olmak üzere Derneğe ilk girişte her üyeden 400 TL. alınacaktır. Bu aidat defaten veya taksitle ödenebilir.

           Yıllık Aidat: 600 TL’dir.(Aylık 50 TL) Her üye en geç Genel Kurul’ dan bir ay öncesine kadar aidatının tamamını yatırmak zorundadır.

              Ayrıca iş bu giriş ve yıllık aidatının değiştirilebilmesi ve fazla ödentilerin aylık aidata mahsup edilmesi için Genel Kurula yetki verilmiştir.

 

            MADDE  9   -  ÜYELERİN HAK VE GÖREVLERİ

 

            Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı olup oyunu bizzat kullanır. 

           Her üye; 

            a.  Üyelik sıfatından doğan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmekle,

           b. Derneğin sportif, sosyal ve eğitsel bütün faaliyet alanlarında, amacının gerçekleşmesi için gereken katkıda bulunmakla,

           c.   Yükümlülük ve görev ifasında, hakların kullanılması ve borçların edasında iyi niyet kaidelerine uygun hareket etmekle,

           d. Tüzük ve yönetmenlik hükümlerine, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymakla yükümlüdür.

                   

 

            MADDE  10 - ÜYELİKTEN ÇIKMA

            Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.

             Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. 

            MADDE  11 - ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

 

           1-   Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,

           2-  Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,

           3-  Üyelik aidatını altı ay içinde ödememek,

           4-  Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.

    5-   Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,

    Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.

            Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez, bu kişilerin birikmiş üyelik aidat  borcu sona ermez.Yeniden başvuruda üyeliğin kabülü için, ödenmemiş bütün aidat borçlarının ödenmesi gereklidir.

 

 

 

BÖLÜM-3

 

    MADDE 12- KOCAELİ  FENERBAHÇELİLER  DERNEĞİNİN ORGANLARI

 

                  A. GENEL KURUL

              B. YÖNETİM KURULU

               C. DENETİM KURULU

               D. ONUR KURULU

 

             MADDE 13- GENEL KURUL

             

                          Genel Kurul, 

   a. Tüzük tadili sonrası ilk genel kurul OCAK 2026 yapılacaktır. Her iki yılda bir OCAK ayında olağan toplanır.  

   Olağan Genel Kurul toplantılarında Derneğin mali, idari ve sportif faaliyetleriyle ile ilgili konuların müzakeresi ve dernek organlarının seçimi iki yılda bir yapılır.

              b. Yönetim veya Denetim Kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerden 1/5’nin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak da toplanır. Olağanüstü toplantı talebinde bulunan üyelerin kimliği Genel Sekreterlik tarafından incelenir. Denetim Kurulunun veya Dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı isteği üzerine Yönetim Kurulu bir ay içinde Genel Kurulu toplantıya çağırmaz ise, Denetim Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli Sulh Hukuk Hakimi, duruşma yaparak Dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

 

             ÇAĞRI USULÜ

 

      Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek veya üyenin bildirdiği  adresine veya elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.

     Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

      Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

     Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

         

 

    TOPLANTI YERİ

 

             Genel Kurul toplantıları, Dernek merkezinin bulunduğu veya yönetim kurulunun belirleyeceği yerde yapılır.

 

         

 

 

    TOPLANTI YETER SAYISI

 

      Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

      Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

      Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir  ve  toplantı   yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından  açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

       Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

       Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. 

       Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. 

       Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur. 

    Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.

 

    GÖREV VE YETKİLERİ

                                                             

              Genel Kurul, Derneğin en yüksek karar organıdır. Aşağıda yazılan hususları müzakere eder ve karara bağlar.

              a.   Dernek organlarının seçilmesi,

              b.   Yönetim ve Denetim Kurullarının raporlarının görüşülmesi,

              c.   Yönetim Kurulunun ibra edilmesi,

          d . Yönetim Kurulunca hazırlanan yıllık bütçenin aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,

          e. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hakkında Yönetim Kuruluna yetki verilmesi,

          f.   Yapılması gereken işler hakkında Yönetim Kurulu ve diğer Kurullara yetki verilmesi,

              g.  Kurul ve Komitelerin çalışma ve faaliyetlerinin denetlenmesi,

              h.  Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

              ı. Derneğin fesh edilmesi

            i. Mevzuat ve dernek tüzüğünde, Genel Kurulca yapılması belirtilen görevlerin yerine getirilmesi. 

   

 

 

          GÜNDEM

            

          Genel Kurul toplantılarında yalnız, gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur. 

 

 

OY KULLANMA VE KARAR YETER SAYISI 

 

Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, Yönetim , Denetim ve Onur Kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Açık oylamada,  genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

 Gündeminde seçim maddesi bulunan genel kurulda oy verme işlemi için bir süre konulur. Konulan süre içerisinde sandık başına gelmiş olanlar tespit edilerek oylarını kullanırlar. Oy kullanacak üyeler, resmi hüviyetini sandık kuruluna verir, Dernek mührü ile mühürlenmiş Yönetim Kurulu Başkanı tarafından imzalanmış zarfı alarak kapalı hücrelerde oy pusulasını zarfa koyarak kapatır, sandık kurulu önünde sandığa atar. Oy kullanan üye adının yazılı olduğu listeyi imzalayarak hüviyetini geri alır. Matbu ya da elle yazılmış oy pusulaları kullanılabilir. Üstü çizilmiş isimler geçersizdir. Matbu oy pusulalarında çizilen isimler üzerine süresinde aday olmuş başka isimler yazılabilir. Asil ve Yedek Üyeler ayrı olarak yazılır. Yeter sayıda oy zarfı Genel Sekreter tarafından imza karşılığı sandık kurulu başkanına teslim edilir.Her üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır. Her üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır. 

 

  Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

 

 

 

OYLARIN TASNİF VE SAYIMI

 

Oy verme sona erdikten sonra Sandık Kurulu oy kullanan üye sayısını tutanakla tespit eder ve sandıklar sıra ile açılarak sayım yapılır. Zarf adeti, giriş kartı adetinden veya oy kullanan üye adetinden fazla çıktığı taktirde bu durumu belirten  bir tutanakla tespit edilir, fazla sayıda çıkan sayıda zarf rastgele seçilerek açılmadan iptal edilir. Yönetim , Denetim Kurulu ve Onur Kurulu üye sayısından fazla isim yazılmış oy pusulaları geçersiz sayılır.

 Seçime giren adayların aldıkları oylar ile kurullara seçilirler. Aday sıralamasında oy eşitliği halinde aynı genel kurulda  yeniden seçim yapılır. Sayım sonucu, Sandık Kurulu tarafından tutanağa geçirilir ve oy pusulaları ayrı ayrı zarflar içinde bir torbaya konularak mühürlenir, Divan Başkanına teslim edilir. Seçim sonuçları, Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından derhal açıklanır ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna ve diğer seçilenlere bildirilir.

 

 

Sayım ve seçim sonucuna itiraz halinde bütün sandık kurulunun iştiraki ile yeniden sayım yapılır. Bu sonuç kesindir. Seçim sonuçlarına, seçimi takip eden günün mesai saati bitimine kadar itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Genel Kurul Başkanlık Divanına yapılır. Oy verme yerinin, oy kullanmanın ve sayımın düzeni ve seçimle ilgili işlemler, Genel Kurul Başkanlık Divanı tarafından sağlanır ve yürütülür. 

 

  Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.  Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur. 

 SANDIK KURULLARI

 

 Genel Kurul Başkanlığı aynı zamanda Sandık Kurulu Başkanlığını da yapar. Sandık Kurulu üyeleri ise asgari üç kişi olmak üzere seçimlerden önce Genel Kurul tarafından seçilir.

 

          SEÇİMLERİN BİLDİRİMİ 

         

          Genel Kurulca yapılan seçimi takip eden otuz gün içinde, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim ve Denetim Kurulları ile Derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihi, meslekleri ve ikametgahları, Dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki idare amirliğine yazı ile bildirir. 

 

MADDE  14   -  YÖNETİM KURULU

 

 

 

         Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilen 13 asil 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri ilk toplantılarında aralarında görev bölümü yaparak Başkan, Başkan vekili, 2. Başkan , İdari İşlerden Sorumlu As Başkan, Mali İşlerden Sorumlu As Başkan,  Organizasyonlar ve Sosyal ilişkilerden Sorumlu As Başkan, Kulüp ile İlişkilerden Sorumlu As Başkan,  Basın ve Halk ile İlişkilerden Sorumlu As Başkan, Sosyal Medya ve İnternet Sitesi İşlerinden Sorumlu As Başkan, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Muhasip üye ve  Muhasip üye   Yardımcısı ile gerekli görünen faaliyetleri yürütecek diğer üyeleri ve Yönetim Kurulu dışında olan Komiteleri ve üyelerini belirler, Yönetim Kurulu asil üyeliklerinde herhangi bir sebeple boşalma olduğunda yerine yedek üyelerden birinci sırada bulunan yazılı olarak davet edilir. Davete tebligat tarihinden itibaren bir hafta süre içerisinde cevap vermeyen yedek üyenin yerine bir sonraki yedek üye davet edilir. İstifa eden Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, görev sürelerinden sorumlu olup, Genel Kurula katılıp hesap vermekle yükümlüdürler. İbra edilmeden yeniden göreve seçilemezler. 

          Denetim ve Yönetim Kurulu üyeleri, bütçeyi aşan harcamaları için Derneğin hiçbir gelirini temlik edemezler.

          Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. 

                   1 takvim yılında Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz olarak en az 6 kere katılmayan Yönetim Kurulu üyesinin görevi sona erer, yerine Yedek Üye davet edilir.

 

 

YÖNETİM KURULUNUN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI 

 

Yönetim kurulu üye sayısı boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde, Dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin Sulh Hukuk Hakimi, duruşma yaparak, Dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirilir. 

 

YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ 

 

Yönetim Kurulu, Derneğin karar ve yürütme organıdır. Derneğin çalışma ve faaliyetlerini tüzük hükümlerine göre düzenler ve yürütür. 

Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir. 

         1-   Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,

         2-  Gelir ve gider hesaplarına ilişkin  işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,

         3-  Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,

         4-  Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,

         5-  Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,

         6-  Genel kurulda alınan kararları uygulamak,

         7-  Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek,   toplandığında genel kurula sunmak,

         8-   Bütçenin uygulanmasını sağlamak,

         9-   Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.

        10-   Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,

 11-  Her yıl Derneğin ve Kulübün kuruluşunu kutlama törenleri düzenlemek,

         12-   Sosyal, sportif ve eğitsel faaliyetleri planlanmak, uygulamak ve bunun için çalışmalar yapmak, bu amaçlarla tesislerin kurulmasına karar vermek ve tesis faaliyetlerini yürütecek kimseleri seçmek, komiteler kurmak, tesislerin verimli çalışması için gerekli teknik adamları tayin etmek, 

        13-  Dernek hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli idari ve teknik personel kadrosunu tespit etmek   ve yürütme birimi görevlilerini tayin etmek, 

       14-  Disiplin cezalarının kaldırılması taleplerini Genel Kurula sunmak, 

       15-   Üyeler arasında birlik ve beraberliğin, Dernek içinde huzur ve düzenin devamını sağlayacak tedbirleri almak, 

       16- Mevzuat ve Dernek Tüzüğü gereğince tutulması gerekli defter ve kayıtları tutmak, tutulmasını sağlamak, düzenlemek ve bu defterler ile diğer evrakların muhafazası için ayrı bir arşiv bürosu tesis etmek,

        17-  Genel Kurul gündemini hazırlamak, 

 18-  Mevzuatın ve Dernek Tüzüğünün kendisine verdiği diğer görevleri  yapmak ve yetkileri kullanmak,

         BAŞKANIN GÖREV VE YETKİLERİ  

 

Başkan, derneğin manevi şahsiyetini temsil eder, Devlet teşkilatı, kurumlar ve kuruluşlar, diğer dernekler ve basınla ilişkileri sağlar ve düzenler. Derneğin kurulları ve kurullarla üyeler arasındaki ilişkileri düzenler, anlaşmazlıkları çözümler, birlik ve dayanışmanın güçlenmesini sağlar. Derneğin faaliyet ve çalışmalarını denetler, düzenler ve yönlendirir. Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda Derneği temsil ve ilzam eder. Mevzuatların ve Dernek tüzüğünün kendisine verdiği diğer işleri yapar ve yetkileri kullanır.

         Başkanın olmadığı hallerde bu görev ve yetkiler, Başkan Vekili tarafından kullanılır. 

 

GENEL SEKRETERİN GÖREVLERİ 

 

Genel Sekreter Yönetim Kurulu kararlarını yürütür. Her türlü yazışmaları yürütür. Yönetim Kurulunca kabul edilen anlaşmaları uygular. Başkan ve Başkan Vekili bulunmadığı hallerde Yönetim Kurulu kararları doğrultusunda idari işlerde münferiden, mali işlerde Muhasip üye ile birlikte müştereken Derneği temsil eder.

 

        MUHASİP ÜYENİN GÖREV VE YETKİLERİ     

 

Muhasip üye, Bütçenin uygulanmasından doğrudan sorumlu olup, Derneğin mali işlerini yürütür. Yönetim Kurulunun bütçe dışı sarf kararlarını uygulamaz. Mali işlerde özellikle sarf  evraklarında ve tediye fişlerinde Başkan ile birlikte imzası bulunur. Muhasip üyenin imzası olmadan hiçbir suretle ödeme yapılmaz. Muhasebe personeli görev yönünden doğrudan doğruya Muhasip üyeye bağlıdır ve ona karşı sorumludur. 

 

AS BAŞKANLARIN GÖREV VE YETKİLERİ  

 

İdari İşlerden Sorumlu  As Başkan, Genel Sekreter ile birlikte personel kadrosunu düzenler ve denetler. Yönetim Kurulunca kabul edilen anlaşmaları uygular , Üyeler arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlar. 

Mali İşlerden Sorumlu As Başkan, Derneğin  Yönetim Kurulunca uygulanan mali işlerde Muhasip üye ile birlikte müştereken Derneği temsil eder. 

Organizasyonlar ve  Sosyal ilişkilerden Sorumlu As Başkan, Derneğin sosyal tesis ve faaliyetlerini yönetmelik hükümlerine göre ve Yönetim Kurulunun kararları doğrultusunda yönetecek ve yürütecek olan Sosyal Komitenin Başkanı’dır. Komitenin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar, faaliyet ve çalışmalarını düzenler. Dernek organizasyonlarının düzenlenmesi, koordinasyonunda görev alır.

Basın ve Halk ile İlişkilerden Sorumlu As Başkan, Resmi ve özel kurumlarla ve basınla ilişkileri sağlar.

Kulüp ile İlişkilerden Sorumlu As Başkan, Fenerbahçe kulübümüz ile ilişki ve temasların organize eder.

Sosyal Medya ve İnternet Sitesi İşlerinden Sorumlu As Başkan, sosyal medya hesaplarımızı ve internet sitemizi düzenli olarak denetler ve duyuruları yapar.

As Başkanların görev ve yetkilerinin sınırı ve kullanılması şekil ve şartları yönetmelikle belirlenir. 

       

DEVİR TESLİM İŞLEMİ

         

         Görev süresi sona eren veya görevi bırakan Yönetim Kurulu, görevi devralan Yönetim Kuruluna Derneğin mal varlığını ve yönetim Kurulunun tutulmasını sağlamakla yükümlü olduğu ve bundan görevli personelin sorumlu olduğu envanter defter ve kayıtlarını devir ve teslim eder. Devir   teslim işlemi, Yönetim Kurulu seçimini takip eden yedi gün içinde yapılır. İşlem bir tutanakla tespit edilir ve ilgililer tarafından imzalanır. Devir -teslim işleminin günü, saati ve yeri tespit edilerek yeni Yönetim Kurulu üyelerine bildirilir. Tespit edilen mal varlığı eksiğinden, dönemin Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri müştereken ve müteselsilin sorumludur.

      

  MADDE  15 -   DENETLEME KURULU 

 

Denetleme Kurulu, Genel Kurulca iki yıl için seçilen üç asil ve üç yedek üyeden teşekkül eder.

          Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

DENETLEME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ 

   

         Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, harcamaların tüzük hükümlerine ve bütçeye göre yapılıp yapılmadığını inceler ve dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. 

         Genel Kurul toplantılarında, Yönetim Kuruluna ibra edilip edilmemesi hakkında açık ve kesin teklifi ihtiva eden raporunu sunar. Denetleme Kurulu denetleme sonucuna göre gerekiyor ise, Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını ister. Denetlemede suiistimalin veya Derneğin mali bünyesini etkileyecek gereksiz harcamaların veya tüzük hükümlerine aykırı borçlanmanın tespiti halinde Denetleme Kurulu  Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemekle yükümlüdür. 

 

BÖLÜM-4

         MADDE   16 -ONUR KURULU:

 

          Genel kurul tarafından 6 kişilik Onur Kurulu seçimi yapılır. Yedek üyelik yoktur. Genel kurul seçimlerine kadar görevde kalırlar. Yönetim ve Denetim görevleri yoktur. İsterlerse ve davet gelirse Yönetim Kurulu toplantılarına katılırlar. Oylamaya katılmazlar. Derneğe kulüp nezdinde ve şehrimizde temsilde katkıda bulunurlar ve kulüp ile ilişkilerde destek olurlar.

       

          MADDE 17 -  SOSYAL TESİSLER 

 

          AMAÇ

 

 

         Sosyal Tesisler üyelerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, boş zamanlarını değerlendirmek, üyeler arasında birlik ve beraberliği sağlamak amacına uygun olarak düzenlenir. Sosyal Tesislerin Yönetmeliklere göre idaresi ve işletilmesi faaliyetlerinin yürütülmesinden, Yönetim Kurulu sorumludur. İdare ve işlemin şekli ve şartları yönetmelikle tespit edilir. 

       

          TESİS VE FAALİYETLERDEN YARARLANMA 

 

Derneğin tesis ve faaliyetlerinden yararlanan üyeler ile üye olmayan kimselerden sosyal tesis giderlerine iştirak payı alınır. Faydalanmanın esas ve şartları yönetmelikte gösterilir. İştirak paylarının miktarı ve tahsil şekli her yıl Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir.

            

        BÖLÜM-5

 

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

 

MADDE  18  -   BÜTÇE

 

Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak Genel Kurulda aynen veya değişerek kabul edilen bütçe İKİ yıllıktır. 

  

    MADDE   19-  DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI

       

        Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır:

         1-   Üye Aidatı: 

            a-Giriş Aidatı: Bir defaya mahsus olmak üzere Derneğe ilk girişte her üyeden 400 TL. alınacaktır. Bu aidat defaten veya taksitle ödenebilir.

        b- Yıllık Aidat: 600 TL’dir. (Aylık 50 TL) Her üye en geç Genel Kurul’ dan bir ay öncesine kadar aidatının tamamını yatırmak zorundadır.

         Ayrıca iş bu giriş ve yıllık aidatının değiştirilebilmesi ve fazla ödentilerin aylık aidata mahsup edilmesi için Genel kuruluna yetki verilmiştir.

 

       2-  Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.

3- Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.

4-  Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler.

5-  Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.

6-  Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.

7-  Dernekçe yapılan yayınlar.

       8-    Dernek işletmelerinden elde edilen gelirler,

       9-   Reklam gelirleri.

     10-    Diğer gelirler.     

    

 

        MADDE   20  -  DEFTER VE KAYITLAR

 

        DERNEĞİN DEFTER TUTMA ESAS VE USULLERİ VE TUTULACAK DEFTERLER 

  

  DEFTER TUTMA ESASLARI

 

Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur. 

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. 

Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

 

KAYIT USULÜ

 

Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur. 

TUTULACAK DEFTERLER

 

Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.

a)   İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-  Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2-  Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3-  Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve  giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır. 

4- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir. 

5-  İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

6-  Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir. 

b)  Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-  (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da  tutulur.

2-  Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

DEFTERLERİN TASDİKİ

 

Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

GELİR TABLOSU VE BİLANÇO DÜZENLENMESİ

 

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

 

 

 

 

MADDE-21  DERNEĞİN GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

 

       GELİR VE GİDER BELGELERİ:

 

Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

ALINDI BELGELERİ

 

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

 

 

YETKİ BELGESİ

 

 YÖNETİM kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği EK-19’da yer alan) “Yetki Belgesi “ dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim Kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.

Yetki belgelerinin süresi Yönetim Kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir.

Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgelerinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması,ölümü,işine ve görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek Yönetim Kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca gelir toplama yetkisi Yönetim Kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.

 

 

 

GELİR VE GİDER BELGELERİNİN SAKLAMA SÜRESİ:

 

Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır. 

 

BEYANNAME VERİLMESİ

 

Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.

  

       MADDE – 22 BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Mülki amirliğe yapılacak bildirimler:

 

GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRİMİ

 

Olağan veya olağanüstügenel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3’ te sunulan)  “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir:

       Genel kurul sonuç bildirimine;

1-  Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,

2-  Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği eklenir.

 

 

TAŞINMAZLARIN BİLDİRİLMESİ

 

Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir. 

         YURTDIŞINDAN YARDIM ALMA BİLDİRİMİ

 

Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar.

Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLEN ORTAK PROJELERLE İLGİLİ BİLDİRİM

 

Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK- 23’de gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.

DEĞİŞİKLİKLERİN BİLDİRİLMESİ

 

Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir. 

Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

       MADDE  23  -  KULLANILMAYAN EŞYANIN SATILMASI

 

Kullanılmaz hale gelmiş veya satılmasında Derneğin menfaati olan taşınır mallar Yönetim Kurulu kararı ile satılır.       

 

 

MADDE  24 -  DERNEĞİN İÇ DENETİMİ

 

  Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

            

MADDE 25 -    DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ  

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği   ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. 

     

   MADDE  26 -     ANLAŞMALAR

      İş bu tüzük ten doğan veya yetkili organca verilen yetkiye dayanılarak yapılan bütün sözleşme ve anlaşmaların, taahhüt ve borçlanmaların hüküm ifade etmesi için imza tarihinden itibaren on beş gün içinde Yönetim Kurulu tarafından tasdik edilmesi zorunludur. Bu husus işlemlerle ilgili belgelerde açıkça belirtilir.

 

       MADDE  27-    TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ

       

       Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir. 

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

       Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda  tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır. 

        MADDE  28   -   DERNEĞİN FESHİ VE  MAL VARLIĞININ  TASFİYE    ŞEKLİ 

       

        Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. 

Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda  fesih kararı oylaması açık olarak yapılır. 

 

DERNEK MALLARININ TASFİYE ŞEKLİ

 

Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde ‘KOCAELİ FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ’ ibaresi kullanılır. 

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm   para,  mal ve hakları  Fenerbahçe Spor Kulübü'ne geçer.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur. 

Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır. 

       MADDE  29   -  HÜKÜM EKSİKLİĞİ 

       Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda  Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

       

   GEÇİCİ MADDE 1 - GEÇİCİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ: VE KURUCULAR

 

ADI –SOYADI:                     GÖREV ÜNVANLARI:                                     İMZA:

 

  1. –  ABDULKADİR ERBAĞCI                  Başkan,          
  2. –  VEDAT DÖNERKAYA                      Başkan Vekili, 
  3. –  SERKAN SAKİN                             Mali İşlerden Sorumlu As Başkan
  4. –  AYŞEN ERDEM                              Sosyal ilişkilerden Sorumlu As Başkan
  5. -  FATİH GÖK                                   İdari İşlerden Sorumlu As Başkan
  6. –  MAHİR AKYÜREK                          Basın ve Halk ile İlişklierden Sorumlu Asbaşkan
  7. -  ÖMER ŞENGÖZ                             Muhasip üye
  8. -  ABDUSSELAM KIRIK E                   Genel Sekreter
  9. -  HAZAL İNCİ PİRİMOĞLU                Genel Sekreter Yardımcısı

  Bu tüzük 29 (Yirmidokuz) madde ve 1 (Bir) geçici maddeden ibarettir.